Danijel Jovanović rodom je iz Kušiljeva, pored Svilajnca. Po struci je diplomirani profesor španskog jezika i književnosti, a danas živi i radi u Beogradu. Autor je popularnog serijala za mlade Severna kapija.

Svoj prvi roman u serijalu Severna kapija objavio je 2015. godine u okviru društva za afirmaciju kulture „Presing”. Rukopis romana Severna kapija: Duhovi prošlosti je pre svog prvog izdanja ušao u uži izbor za nagradu „Mali Nemo“, kao i konkursa za najbolji neobjavljeni roman izdavačke kuće „Arte”. Knjiga je 2016. doživela i svoje ilustrovano izdanje pod pečatom izdavačke kuće Vrane, a potom i treće i četvrto izdanje kod IK „Otvorena knjiga”.

„Otvorena knjiga” objavila je i drugi roman iz pomenutog serijala pod nazivom Severna kapija: Glasovi u tami u oktobru 2017. godine , a potom i treći pod nazivom Severna kapija: Stranice od peskau oktobru 2018. i na kraju četvrti Severna kapija: Staze sudbine u oktobru2019. godine. Serijal Severna kapija pobrao je brojne simpatije kod čitalaca svih uzrasta. Godine 2021. štampana su druga izdanja drugog i trećeg dela serijala.

U oktobru 2020. objavljen je Danijelov prvi roman za decu pod nazivom Gospodinova kuća.

Danijel je pisao i kratke priče koje su bile objavljivane na nekim od vodećih portala u zemlji i ušle u brojne zbirke. Osvojio je prvu nagradu na međunarodnom festivalu poezije i proze „Janoš Siveri”. Njegova priča Kolo objavljena je u prvoj Evenstar-ovoj ediciji pod nazivom Priče i pesme iz srednje zemlje. Kratka priča Kavez objavljena je u ediciji priča na temu slobode organizovanoj od strane portala „Crna ovca”. Kratka horor priča Komadići staklanašla se u zbirci Grad ukletih u izdanju izdavačke kuće „Presing” i časopisa „Afirmator”. Priča Prazninaušla je i u zbornik KSFF-a Fiknjimu u glavu. Priče Šuma i Komadići stakla ušle su i u zbornik savremene krimi priče Zatvorena knjiga kriminala u izdanju Media Art Content d.o.o.

Ovaj mladi pisac dobitnik je i nagrade za najbolji prevod na takmičenju organizovanom od strane Španske ambasade u Beogradu. Završio je i kurs kreativnog pisanja „Kreativne sinergije“.

Vaša korpa
Prodavnica
Lista želja
0 items Korpa
Moj nalog