Embrou Gvinet Birs, 1842-1913, bio je američki književnik, novinar i satiričar, najpoznatiji po svojim pričama strave i satiričnom leksikonu „Đavolov rečnik“.

Kao mladić, na početku građanskog rata 1861. priključio se severnjačkoj vojsci, učestvujući u nekim od najkrvavijih bitaka, a 1864. bio je teško ranjen u glavu. Ta iskustva, ali i traumatični privatni život, značajno su uticali na njegov književni rad.

Od svih pisaca horor priča, Birs je verovatno najživopisniji, a njegove priče i danas izazivaju jezu i rado se čitaju.Takođe je bio mračna, cinična i pesimistična duša koja ima strogu viziju sudbine i nepravde života, što je kanalizovao u svoju fikciju.

Krajem 1913. prešao je meksičku granicu i priključio se revoluciji i vojsci Pančo Vile. Poslednje što se zna o njemu jeste pismo poslato bliskom prijatelju u kojem kaže:“Što se mene tiče, ja sutra idem u nepoznatom pravcu“, i od tada mu se gubi svaki trag. Svojom smrću, odnosno nestankom, stvorio je misteriju, čudnu i nerešivu kao i u sopstvenim pričama.

Njegov stil pisanja je izuzetno upečatljiv i često obuhvata nagli početak, mračne slike i vizije, nejasne vremenske reference, ograničene opise i natprirodne događaje.

Vaša korpa
Prodavnica
Lista želja
0 items Korpa
Moj nalog